Oves superžito

To staro žito danes uvrščajo v skupino superživil, ki vsebujejo za človeško prehrano pomembna hranila.

Nekoč divjo rastlino z Daljnega in Bližnjega vzhoda na starem kontinentu prvič najdemo nekje v bronasti dobi, torej med letoma 2300 in 800 pred našim štetjem, in sicer kot sekundarno žito v postopku udomačitve pšenice in ječmena. Danes oves v Evropi uspeva na področjih z blago poletno klimo brez velikih dnevnih temperaturnih odstopanj in veliko padavinami, torej na Irskem, v Angliji oziroma na Škotskem, na Švedskem, Finskem in v Rusiji. Oves je enoletnica, rastlina je visoka približno 1 meter, vsaka rodi od 25 do 30 zrn, na severu Evrope se žanje ob koncu septembra oziroma sredi oktobra. Med najpomembnejše sestavine ovsa prištevamo beljakovino avenalin. Avenalin je globulin oziroma beljakovina, podobna tistim, ki jih najdemo v stročnicah (po lastnostih je skoraj identičen sojinim beljakovinam oziroma tistim v mesu, mleku in jajcih). Druga pomembna sestavina je fitinska ali fitična kislina (inozitol fosfat), antioksidant, antikancerogen, ki zni- žuje raven LDL-holesterola in raven lipidov v krvi ter je v ovsu prisoten v perikarpu oziroma v otrobih. Če se zaužije neprekuhana, se fitinska kislina veže z minerali, kot je kalcij, kar preprečuje njihovo presnovo v organizmu, zato se je treba izogibati uživanju večjih količin surovih oziroma nepredelanih žit. V ovsu najdemo tudi pomembne količine dnevno potrebnih vitaminov skupine B (B1, B2, B3, B5, B9), dnevno potrebnega železa, fosforja, magnezija in cinka. Sveže požeti oves se skladišči ob strogi kontroli vlage (maks. 12 %) in se klasificira v kakovostne kategorije glede na velikost zrna. V prvi fazi obdelave se ločuje pleve, v naslednji fazi pa se zrna toplotno obdelajo, glavni razlog za takšen postopek – značilen za angleško mlinarsko tradicijo – je v zelo visoki vsebnosti prostih maščobnih kislin, ki začnejo v stiku s kisikom oksidirati. Sledi drobljenje ovsa, ko z velikimi jeklenimi noži zrno ovsa 'prerežejo' na polovico, takšen grobi oves je znan pod imenom steel cut groats ali pinhead, nadaljnje drobljenje daje srednje grobo in fino kašo, za bolj fine obdelave se uporabljajo še vedno nenadomestljivi mlinski kamni. Za izdelavo kosmičev se grobo, srednje fino in fino drobljeni oves spusti skozi nasproti si vrteče valje in končni rezultat so tri vrste nežnih kosmičev. V maxiju lahko izberate ,ed pestro ponudbo ovsenih izdelkov.

oves tas