Kako pripraviti pogrinjek

Pogrinjanje mize je preplet praktične razporeditve jedilnega pribora, krožnikov in kozarcev, da jih lahko jedec kar najlažje in samoumevno pravilno uporablja. Pogrinjek pa je tudi umetnost.

Pogrinjek je del mize, pripravljen za gostovo popolno uživanje ob jedi, in vključuje vse, kar se pripravi na pogrnjeni mizi za postrežbo ene osebe, ki naj bi po splošnih standardih za mizo potrebovala okrog 80 centimetrov prostora. Videz pogrinjka je odvisen od številnih dejavnikov: števila gostov, predvidenih jedi, velikosti mize in njene postavitve v prostoru ter prostora samega, letnega časa in, seveda, priložnosti. Predvsem glede na zadnjo lahko pripravimo preproste pogrinjke, primerne za vsakodnevne obroke,
razširjene pogrinjke, ki spremljajo obroke z več hodi jedi, in svečane pogrinjke za posebne priložnosti. Mizo pokrijemo s prtom v beli ali kakšni drugi nevtralni barvi, če želimo zelo svečano omizje, ali v drugi barvi za manj svečano. Pod prtom pogrnemo še podprt, ki bo onemogočil drsenje zgornjega prta in nudil dodatno zaščito mize. Sredino mize okrasimo s cvetnim aranžmajem, v času večerje pa še s svečami. Pomembno
je, da je miza barvno usklajena. Solnice, olja in kisa ter zobotrebcev ne postavljamo na mizo. Pogrinjek pripravimo tako, da je približno dva centimetra oddaljen od roba mize. Jedilni pribor postavimo levo in desno od podkrožnika ter nad njim. Na levo stran poleg podkrožnika postavimo servirne vilice, ki so namenjene za glavno jed, na desno pa najprej servirni nož, kjer je rezilo obrnjeno proti krožniku. Postavitev pribora nato nadaljujemo od podkrožnika navzven, in sicer: servirni pribor za toplo predjed, žlica za juho, ki jo položimo na desno stran poleg noža, ter na koncu desertni pribor za hladno predjed. Pribor za desert je nad krožnikom, in sicer najprej vilice in nato žlička. Gost jemlje pribor od zunaj proti podkrožniku, pribor za predjed (ki je praviloma manjši) je najbolj oddaljen od podkrožnika. Če bomo postregli z morskimi jedmi, mora biti pribor drugačen (klešče za polže in jastoga, nož in vilice za ribe, vilice za ostrige …). Krožnik za kruh položimo na levo stran pogrinjka, nad vilice, na desni rob krožnika pa polo- žimo še nož za maslo. Na podkrožnik damo lepo oblikovan prtiček. Prtički so odličen dekorativni element, saj jih lahko poljubno oblikujemo, zato se pri izdelavi še posebej potrudimo. Kozarce postavimo na desno stran pogrinjka, nad konice noža, in sicer v naslednjem vrstnem redu: najprej kozarec za vodo, nato kozarec za belo vino in kozarec za rdeče vino Prvi kozarec, torej kozarec za vodo, stoji nad nožem za glavno jed, nato pa si proti levi, v diagonali, sledijo preostali kozarci. Kozarci za aperitiv, digestiv ali pivo niso nikoli vključeni v pogrinjek in jih, po potrebi, prinesemo naknadno. Pri pripravi pogrinjka za kosilo ali večerjo z več hodi moramo upoštevati, da so na levi strani lahko največ trije kosi pribora, na desni največ štirje, nad podkrožnikom največ dva, na pogrinjku pa so lahko največ štirje kozarci. Pri dodatnem dopolnjevanju pribora ali kozarcev obvezno uporabljamo bele rokavice. Če smo kot gost povabljeni na pogostitev, vedno počakamo, da gostitelj prvi vzame prtiček, saj je to znak za začetek obeda. Prtiček si pred začetkom položimo na kolena. Če imamo na voljo pleten in papirnat prtiček, si pletenega položimo na kolena, papirnatega pa uporabimo za brisanje ust. Prtiček si lahko položimo le na kolena, nikoli pa okrog vratu, za srajco ali pas hlač. Na koncu obroka prtiček malo zložimo in odložimo na levo stran podkrožnika. Prtička ne mečkamo in ne polagamo na krožnik ali v kozarec. Odlična hrana in lepo pripravljena miza gresta z roko v roki, zato se z okrasitvijo mize in postavitvijo pogrinjka še zlasti potrudimo in svečani večerji ali kosilu dodamo piko na i.

elegant tableware 1431790 1920