Ali veste katero vodo izbrati?

Še dobri dve desetletji nazaj je izvir vode za potrebe našega vsakdana predstavljala le kuhinjska pipa. Danes to tekočino brez barve, vonja in okusa poznamo tudi s prodajnih polic. Polnjena v plastenkah in steklenicah je postala del našega življenja, čeravno smo se ob njenem prihodu na trg čudili ter smejali, češ, kdo bo vodo sploh kupoval.

USTEKLENIČENA VODA
Živilska prodajalna v Maxiju je bogato založena s ponudbo najrazličnejših blagovnih znamk vode, ki se ne razlikujejo le po imenu, temveč tudi po lokaciji nahajališča in njegovi geološki sestavi tal. Tako voda Julijana zelo spominja na kakšno potočnico iz visokogorja, medtem ko so vode Dana, Costella, Oda ter Tiha veliko bolj mehke za pitje. Vse omenjene sodijo v kategorijo izvirskih voda, torej imajo enako čistost kot njihov izvir. Poleg tega imajo še dve skupni lastnosti – so brez dodatkov in se polnijo na samem izviru. Vodi Fiji in Voss sta cenjeni predvsem zato, ker so njuna črpališča in zaloge precej odmaknjeni od industrijskih mest ter onesnaženja, ki ga povzroča človek. V nedotaknjeni divjini centralne Norveške polnijo vodo Voss, ki se je stoletja skrivala pod ledom in skalami. Na drugi strani zemeljske poloble, v tropskem podnebju, je izvir druge, prej omenjene, vode Fiji. Njen okus je edinstven, kot je edinstven tudi njen nastanek. Dež, ki pade na tropski otok Viti Levu v otočju Fiji, se filtrira skozi plasti starodavnih vulkanskih kamnin. Ta naravna filtracija vodo hkrati oplemeniti s koristnimi minerali in elektroliti, kar ji daje zanjo značilno mehkobo.

KATERO IZBRATI?
Športnikom priporočamo vodo z veliko magnezija, saj ta izboljšuje telesno sposobnost, in z veliko kalcija, ki je nujno potreben za prenos dražljajev v mišicah in živcih. Voda z večjo vsebnostjo natrijevega klorida je primerna za tiste, ki imajo težave s potenjem. Vsem na dieti pa svetujemo pitje vode z zelo malo natrija in klora, saj ta dva minerala ovirata absorpcijo drugih mineralov.

vodica