Rustikalni krompir iz pečice

Tanko narezan krompir v pečici. Prežet z okusom smetane in parmezana, s česnom, čebulo in dišečimi začimbami. Zelo dobro se poda kot priloga pečenemu mesu, seveda pa je slasten tudi kot samostojna jed.

ResizedImage600427 Rustikalni krompir HIRES

Sestavine za 4

500 g krompirja
1 čebula
3 stroki česna
2 dl smetane za kuhanje
1 dl kisle smetane
2 dl vode
5 inčunov
2 lovorjeva lista
žlica bazilike
1 dl olivnega olja
100 g naribanega trdega sira (parmezan, Grana Padano ipd)
sol in poper

Postopek:

  1. krompir olupiš in narežeš na 2 mm debele rezine
  2. čebulo očistiš in narežeš na malce večje koščke
  3. česen olupiš in nasekljaš
  4. v pekač najprej s krompirjem, nato mu vmešaš še vse ostale sestavine, prihrani polovico  naribanega sira za kasneje
  5. pečeš 45 minut pri 200 stopinjah Celzija
  6. 10 minut pred koncem pečenja po krompirju posuj še drugo polovico naribanega sira