Maxi potica

»Potica dobra jed, boljše nima celi svet«, pravi stari ljudski rek. Potica, slovenska kulinarična posebnost, ima posebno mesto v naši kuhinji in že od nekdaj ne sme manjkati na nobeni praznično pogrnjeni mizi. Če se želite posladkati s svežo potico, narejeno ročno iz najboljših sestavin in po tradicionalnem receptu stopite do Maxijeve delikatese, kjer so vsakodnevno na voljo najboljše potice, z orehovim in pehtranovim nadevom. Poglejte si, kako potico po tradicionalnem receptu s sestavinami lokalnih dobaviteljev spretno izdelujejo naše slaščičarske mojstrice.

Priprava potice se prične s pripravo kvašenega testa. V večji posodi zmešamo jajca, rumenjake, gladko ostro moko, maslo, sol, rum, kislo smetano, limonin sok in limonino lupinico. Vse sestavine dobro zmešamo in jim na koncu dodamo še kvasni nastavek, ki smo ga predhodno pripravili. Vse sestavine dobro zmešamo s pomočjo mešalnika. Zgneteno testo pustimo, da malce vzhaja.

DSC 1639 DSC 1640 DSC 1646

Med vzhajanjem testa pripravimo nadev. Pehtranov nadev pripravimo iz beljakov, rumenjakov, sladkorja v prahu, masla, kisle smetane, albuminske skute, soli, limoninega soka in lupinice, pomarančnega soka in lupinice ter seveda pehtrana.

DSC 1603 DSC 1612 DSC 1678

Za orehov nadev uporabimo prvovrstne mlete orehe, mleko, kristalni sladkor, smetano, limonino lupinico, rum, vanili sladkor in sneg iz beljakov.

DSC 1627 DSC 1631 DSC 1653

Ko je testo pripravljeno, ga zvrnemo na pomokano delovno površino in ga s kuhinjskim valjarjem razvaljamo na debelino cca. 0,5cm. Kvašeno testo bogato obložimo z nadevom, testo previdno zvijemo in potico prenesemo v pekače obložene s peki papirjem. Potico z leseno paličico večkrat prebodemo in jo pustimo, da pred pečenjem še malce počiva. Potico nato pečemo 55 minut na 155oC.

DSC 1645 DSC 1663 DSC 1666

Po končani peki potice ohladimo, jih lično zavijemo in dostavimo v Maxijevo delikateso, kjer čakajo na vas. Pa dober tek!

DSC 1671 DSC 1674