Zgodovina mortadela Bologna

O izvoru imena mortadela se še vedno razpravlja, vsi pa menijo, da poimenovanje sega v čase rimskega imperija. Nekateri pri razlagi imena izhajajo iz latinske besede mortarium, s katero je poimenovano orodje, ki so ga mesarji uporabljali za mletje (drobljenje) svinjine. Drugi menijo, da izhaja iz besede mortarum oziroma farcimen myrtatum, ki je označevala kuhane klobase, začinjene z jagodami mirte. Italijanski izraz za mirto je namreč – mortella.

ZGODOVINA
Mortadela se je verjetno rodila v prvem stoletju, izdelovali pa so jo na območju med pokrajinama Emilia Romagna in Lazio. Rimski pesnik Plinij je zapisal, da je bil celo tedanji rimski cesar Avgust, kadar je prišel v Bologno, navdušen nad to mesnino. Priprava mortadele je nato za nekaj časa zašla v pozabo, a se je ponovno pojavila v poznem srednjem veku. Takrat se je izdelovala izključno v Bologni. Prvi dokumentirani pisni recept za mortadelo izhaja iz leta 1644. Zapisan je v razpravi bolonjskega markiza Vincenza Tanara L'economia del cittadino in villa. Tanara v svoji knjigi natančno popiše količino in vrsto uporabljenih začimb (sol, cimet, klinčki, muškatni orešček, mošus, poper, sladkor in vino malvazija, ki se je dodajalo mesu) ter prav tako določi razmerje uporabljenega mesa. Čeprav naj bi bila mortadela dandanes salama za široke ljudske množice (sploh če jo primerjamo s pršutom), pa je bila nekoč delikatesa rezervirana samo za bogate in mogočne. Legenda pravi, da naj bi bila mortadela celo eno od poročnih daril na svatbi italijanske plemkinje Lukrecije Borghie in Alfonsa Aragonskega. Zaradi velike količine začimb, ki so se uporabljale za njeno izdelavo, je bila mortadela namreč izredno draga. Bila je devetkrat dražja od kruha, trikrat dražja od pršuta in dvakrat dražja od olivnega olja. Leto 1800 štejemo kot začetek mehanizirane proizvodnje mortadele, ki je tako postala cenejša in dostopna tudi širšim množicam. 76 let pozneje je nastalo združenje Salsamentari, ki je zamenjalo dotedanji 'ceh solilcev', ki ga je razpustil Napoleon. Danes značilnosti mortadele določa konzorcij Consorzio della Mortadella Bologna in so potrjene na ravni Evropske unije.

mortadela