Smoothie, sadje in zelenjava v kozarcu

Saj vemo, da je uživanje sadja in zelenjave lahko koristno za naše zdravje in počutje, kajne? Seveda pa se hitro znajdemo pred izzivom različnih okusov. Mojca bi jabolko, Jure kivi ter špinačo, mladina pa nekaj čisto tretjega. Včasih želimo preprosto združiti pestre sestavine v en sam napitek in tako v eni potezi zaužiti vse.
 

“Pritisni gumb”

Smutiji, zmešančki, smoothie, izrazov zanje res ne manjka. Pravi razcvet doživljajo zadnja desetletja, ko v skoraj vsaki kuhinji najdemo palične mešalnike in multipraktike oziroma blenderje. Včasih je bilo treba sadje in zelenjavo ročno pretlačiti v kašasto obliko, primerno za napitek. Sedaj je proces dosti lažji in priprava smutija nam vzame vsega nekaj minut.

Čeprav so prav posebej priljubljeni sadni smutiji pa morda ni odveč vsake toliko pripraviti tudi zelenjavnega. Najboljši so sveži in iz sezonskih sestavin. Sicer lahko smutije kakšen dan hranimo v hladilniku, a bo okus najboljši takoj po pripravi.

Smutiji so lahko obrok

Lahko so tudi mašilo med obroki, a v vsakem primeru vsebujejo kar nekaj koristnih sestavin in energije. Niso pa vsi smutiji uravnotežen obrok in še vedno moramo skrbeti za ustrezno prehrano. Brez primerih sestavin, recimo avokada ali kokosovega olja, smutiji nimajo omembe vredne količine maščob. Prav tako bomo iskali beljakovine. V praksi zato smutijem dodajamo oreščke, semena, alge in še kaj.

smoothie

Sestavine, mešalnik, kozarec

Kako vstopiti v svet domačih smutijev? Preprosto. Najprej poskrbite za mešalnik. Za začetek se bo obnesel tudi palični mešalnik, za pravo smuti doživetje pa potrebujete blender.

Sledi izbira sestavin. Mnogi začnejo s sadjem, jabolki, hruškami, bananami, jagodami in podobnim. Postopno potem sledi zelenjava, špinača, peteršilj, rdeča pesa… Morda velja za začetek le nasvet, da je več včasih manj. Tudi tri, štiri sestavine lahko ustvarijo slasten smuti.

Ne pozabite še na vodo, mleka pa pri smutijih običajno ne uporabljamo. V procesu priprave, mešanja, se smuti sploh pri zmogljivejših mešalnikih lahko segreje. Predlgamo, da uporabite ledeno hladno vodo ali del tekočine nadomestite z ledenimi kockami.

Na tisoče idej za užitke

Med uživanjem sadja in zelenjave iz kozarca pa na internetu preberite kaj več o koristnih lastnostih vsega, kar ste namešali v svoj smuti. Ob tem boste zagotoviti dobili idejo za  svoj naslednji smuti. Možnosti je na tisoče.

Dober tek!

Idejo za recept lahko najdete tukaj.