Sezona špargljev

Šparglji so sezonska zelenjava, pri nas začno poganjati v prvi polovici aprila, sezona pa pri nas traja vse do junija. Poznamo več vrst špargljev oziroma belušev, lahko so zeleni ali beli, odvisno od načina gojenja.

Beluši ali šparglji

Kadar poganjki zrastejo v temi bodo ostali beli, takšne imenujemo beluši in so bolj nežnega okusa, z manj grenkobe kot zeleni šparglji. Poganjki zelenih špargljev rastejo na svetlobi in so zeleni zaradi klorofila.

Sveži so najboljši

Pri špargljih je, podobno kot pri ostali zelenjavi, ključna svežina. Bolj sveži, bolj okusni. Dlje časa kot mine, bolj olesenijo. Kako preverimo svežino? Prelomiti se morajo čim bližje točki, kjer so bili odrezani. Pri nakupu izberite kakovostne šparglje. Ker rastejo in jih gojimo tudi pri nas, so pogosto domači slovenski šparglji najboljša izbira saj mine kar najmanj časa med nabiranjem in uporabo.

Šparglji v kulinariki

Uporabnost špargljev je precejšnja. Šparglje očistimo in odstranimo morebitne olesenele dele. Te lahko še vedno uporabimo pri pripravi jušne osnove ali špargljeve juhe. Preostanek kuhamo v slani vodi, bele šparglje okoli 20, zelene pa 10 minut. Seveda jih lahko pripravimo tudi v pečici, na žaru in še marsikje, recimo v omleti.

Pestro ponudbo špargljev odkrijte v maxi marketu, v restavraciji Romansa pa so meseca aprila špargljem posvečene tri sezonske jedi (link na http://www.maxi.si/si/aktualno/mesec-spargljev-v-restavraciji-romansa/)

  • Solatni krožnik s šparglji, jajcem, češnjevim paradižnikom in kruhovimi krutoni
  • Domači rezanci s pršutom, zelenimi šparglji in parmezanom
  • Piščančja prsa pripravljena na sous vide način, krompirjeva krema in glazirani zeleni šparglji

620 tempura

Ideja za slastno jed s šparglji

Tempura je prepoznavni del japonske kuhinje. V lahko tekoče testo iz moke, škroba in vode namočimo morske sadeže ali zelenjavo ter tempuro pripravimo s cvrtjem v vročem olju. Tokrat se v tempuri skrivajo sveži šparglji. Kliknite tukaj za recept.