Poznate vrste testenin

Ko nam primanjkuje časa, so prava rešitev sveže testenine s pripravljenimi polivkami. Obrok bo okusen in predvsem hitro pripravljen.

V svetu testenin poznamo sušene (pasta secca) in sveže testenine (pasta all'uovo). Največkrat so sušene testenine pripravljene iz moke, soli in vode, medtem ko imajo sveže testenine dodana še jajca. Sušenim testeninam nato skozi posebne postopke odparijo vodo, sveže pa po izdelavi ostanejo nespremenjene, torej jih ne posušimo. Takšne testenine se hitreje skuhajo, so polnejšega okusa in se bolje spojijo s prelivom (skrivnost je v bolj strukturirani površini svežih testenin). Med sveže testenine prištevamo tako običajne testenine (rezanci različnih širin in debelin, na policah oziroma v hladilnikih je mogoče najti tudi barvne sveže testenine,  pri katerih se pšeničnim testeninam dodajo špinača, paradižnik,korenček ali sipino barvilo), ter polnjene testenine (ravioli, tortelini), katerih polnil je vedno več, najbolj priljubljena pa še vedno ostajajo tista s skuto in špinačo, mesna,in gobova. V dnevni ponudbi naše delikatese boste v strežnem delu našli dnevno sveže testenine. Da so testenine okusnejše, poskrbijo različni prelivi. Kralj med temi je pesto genovese ali zeleni pesto. Njegova osnovna sestavina je sveža bazilika, ki ji dodamo olivno olje, pinjole, česen, sol in poper. To dobro premešamo oziroma pretlačimo, da dobimo gosto omako. Pika na i pa je, da dodamo še pravilno izbrani sir. Manjkati ne sme niti pravi parmezan, kakšen pekorino ali drugi trdi sir. Tako pripravljen pesto lahko kupite v postrežnem delu naše kulinarike.

KULINARIČNI NAMIG
Količina svežih testenin na osebo je večja kot pri običajnem odmerku suhih testenin (80 gramov do 100 gramov na osebo), saj so te zaradi vode precej težje. Tako jih pri polnjenih svežih testeninah priporočamo 125 gramov do 180 gramov na osebo, količina svežih testenin pa naj se giblje med 115 gramov do 150 gramov na osebo. Testenine vedno vmešamo v polivko in jih potem na ognju še nekajkrat obrnemo. Polivka se bo testenin tako bolje oprijela. Če se vam zdi polivka pregosta, jo razredčite z nekaj žlicami vode, v kateri kuhate testenine. Ko pripravljate sveže testenine s pestom, ga v posodi z metlico vmešajte v nekaj žlic vrele vode, v kateri se kuhajo testenine, dodajte še olivno olje in mešajte. Dobili boste kremno, smetanasto polivko. Pika na i pa je, da dodamo še pravilno izbrani sir. Manjkati ne sme niti pravi parmezan, kakšen pekorino ali drugi trdi sir. Tako pripravljen pesto lahko kupite v postrežnem delu naše kulinarike