Poznate Maxijevo toploteko?

Maxijeva Toploteka je bogato založen kulinarilčni kotiček, kjer vam postrežejo s sveže pripravljeno hrano in z nasmehom. Toploteko najdete v pritlicju Maxija, ponuja pa vec vrst jedi:

• jedi na žlico: ričet, obara, golaž, bograč, zelenjavne juhe;

• prikuhe, ki se raztezajo od krompirja do rižote, ocvrtkov, sojinih polpet in zelenjave;

• tople jedi, ki jih pripravljajo v Toploteki sami, to so pečeni piščanec, deli piščanca, puranje perutke, krače, mesni sir, pečena svinjska rebrca;

• sezonske jedi: krvavice, pečenice, kranjska klobasa, sarme, ki prevladujejo pozimi, poleti jih zamenjajo solate in lahka hrana pa tudi polnjene paprike gredo ljudem takrat v slast;

• jedi z žara: čevapčiči, pleskavice, različni zrezki;

• ribje jedi: ob četrtkih, petkih in sobotah pečejo sveže ribe na žaru – brancine, postrvi, orade;

• ocvrte jedi: sardele, cordon bleu, piščanec;

• hladne jedi: kaneloni, zrezki na dunajski ali pivski način, zelenjavni zrezki, panirane gobice in sir, morske solate, pripravljene solate z dodano polivko, narezano sadje, več kot 20 vrst oliv ...

»Toploteka zahteva ogromno dela in ogromno priprave, zato začnemo delati že ob šestih zjutraj, čeprav se Maxi odpre šele ob devetih, saj mora biti do takrat vse pripravljeno za strežbo in očem vabljivo. Seveda ne morete solate narezati prejšnji večer in pričakovati, da bo zjutraj sveža, čvrsta in nič porjavela,« pojasnjuje vodja Toploteke, gospod Metod Brodnik. »Nekatere stvari, kot je golaž, za Toploteko pripravijo kuharski mojstri iz naše kuhinje, veliko pa jih naredimo tudi sami kar tu.« Toploteka ima tudi nekaj svojih velikih uspešnic, ki jih gostje obožujejo.

»Za med gredo gratinirane palacinke, ki jih lahko jemo na slan ali sladek nacin, zelo priljubljena so svinjska rebrca, veliko prodamo tudi polnjenih paprik, pozimi pa mocnejšo, bolj mastno hrano. Sicer pa se za vsak okus zmeraj nekaj najde,« pove gospod Brodnik.

ČISTOČA JE ZAKON

»Seveda pri nas v Toploteki veljajo izjemno stroga higienska pravila. Ta moramo še toliko bolj spoštovati, ker gre za hrano, ki gre tako rekoč iz rok v usta,« dodaja gospod Brodnik. »Nadzor se začne že pri dobavitelju, ki ga preverjamo, treba je upoštevati tudi navodila, kako ravnati s hrano. Nekatere stvari je treba imeti ohlajene, druge, na primer pišcanca, je treba po štirih urah umakniti iz prodaje, ker ni več primeren. Tukaj se kakovost hrane res meri na ure in prodajalka mora vse to nenehno pozorno preverjati, vpisovati v nadzorne knjige, kjer se vodi evidenca. Tako res točno vemo, kdaj smo začeli uporabljati določen artikel in koliko časa ga lahko še uporabljamo. Sledljivost izdelkov je zelo pomembna, saj lahko tako na vsaki tocki preverimo, kaj se je dogajalo s hrano, in točno ugotovimo, kje je prišlo do morebitne napake, da lahko blago, ki ni več dobro, takoj izločimo iz Toploteke, nato pa še iz kuhinje.«

GOSTJE

»Ljudje, ki najveckrat zaidejo k nam, so poslovneži iz okoliških pisarn, bank, trgovin, ki poleg malice ali kosila pogosto vzamejo s seboj še večerjo, ki jo pozneje doma lahko pogrejejo. »Poleg tega k nam zaide tudi veliko starejših ljudi, ki se jim samim zase ne ljubi kuhati – saj veste, da ričeta nikoli ne kuhamo v majhnih količinah – ali pa imajo s tem preveč stroškov, tukaj pa vzamejo, kar želijo, in uživajo. Pridejo pa tudi mladi, dijaki ali študentje.«

Maxijeva Toploteka je s svojo tako imenovano take away ponudbo, ponudbo za s seboj, idealna za vse, ki nimajo dovolj časa, da bi si lahko čez dan sami skuhali okusen obrok, tu pa si lahko lakoto potešijo takoj ali pa hrano odnesejo domov, kjer se spremeni v pozno kosilo ali večerjo. Hrana je vrhunsko pripravljena, cena dostopna, vse, kar potrebujete, je pravzaprav miren kotiček, kjer se boste najedli do sitega. Pa dober tek!