Poznate, aronijo?

Aronija (Aronia Melanocarpa), imenovana tudi sibirska borovnica, izvira iz Severne Amerike. Kasneje so jo zaradi njene trdoživosti in odpornosti na nizke temperature prenesli v Sibirijo in severne predele vzhodne Evrope.

Kot okrasna grmovnica raste na marsikaterem vrtu tudi pri nas. Cveti v maju in pozno poleti obrodi male črne jagode. Glede na pogoje zraste od 1 do 6 metrov visoko. Njene ugodne učinke na zdravje so prvi prepoznali Indijanci. Od devetdesetih let prejšnjega stoletja plod aronije intenzivno raziskujejo tudi zahodni znanstveniki. Koristne snovi v malih črnih jagodah so biofenoli, antocianini, tanini, flavonoidi, rutin, vitamini C, E, B2, B6, betakaroten, kalij, kalcij, železo, mangan, molibden, jod in fosfor. Zaradi tega je njeno delovanje zelo široko. Ugodno deluje na zaščito celic pred degeneracijo in starostnimi poškodbami, zmanjševanje vnetja, uravnavanje krvnega tlaka, elastičnost žil, pomaga pri zniževanju slabega holesterola in višanju dobrega, urinarnih infekcijah, uravnavanju krvnega sladkorja, izločanju žolča, regeneriranju jeter. Ni skrivnost, da so plodove uporabljali po jedrski katastrofi v Černobilu, in sicer za blaženje težav pri ljudeh, ki so bili izpostavljeni visoki radioaktivnosti. Uporablja se lahko na različne načine. Kiselkasti črni plodovi se lahko uživajo sveži, v obliki sokov, posušeni in zmleti v prah, ki ga lahko dodajamo pecivu, mueslijem, vodi ali čaju za pitje, smoothijem in tudi krušnemu testu. Zaradi močne barve jih lahko dodamo tudi drugim jedem in napitkom. Sveži plodovi se zaradi vsebnosti pektina dodajajo za boljše želiranje marmeladam iz sadežev, ki pektina nimajo dovolj. Uporaba v prehrani je skoraj neomejena. V spodnji etaži Maxija vam na Ekooddelku ponujamo aronijo v različnih oblikah. Na voljo so vam sok, posušene jagode, prah, marmelada, lahko si pripravite čaj ali pa se na hitro okrepite z energijsko ploščico z aronijo.

ARONIJA