Maxijeva domača potica

»Potica dobra jed, boljše nima celi svet«, pravi stari ljudski rek. Potica, slovenska kulinarična posebnost, ima posebno mesto v naši kuhinji in že od nekdaj ne sme manjkati na nobeni praznično pogrnjeni mizi. Potica ima posebno mesto v slovenski gastronomiji in ljudskih običajih in je tudi ena od najbolj značilnih slovenskih jedi. Strokovnjaki so jih našteli več kot 30 vrst, najbolj poznani pa sta orehova potica kot značilna božična jed in potica s pehtranovim nadevom (»pehtranka«), ki je bolj priljubljena v času praznovanja velike noči. Nekoč so gospodinje pekle potico samo ob posebnih priložnostih, ob največjih praznikih, žetvi, porokah in drugih slavjih. Sedaj si jo seveda lahko privoščite vsak dan, na voljo je domala v vsaki malo bolje založeni trgovini. Če pa se želite posladkati s svežo potico, narejeno ročno iz najboljših sestavin in po tradicionalnem receptu, se boste morali potruditi do Maxijeve delikatese. Maxijeve slaščičarke namreč vsako jutro v sveže pripravljeno testo zavijejo tako orehov kot pehtranov nadev. Nato potico spečejo in še toplo dostavijo na police oddelka slaščic – že desetletja dolgo, kot veleva Maxijeva tradicija. Še posebej veliko dela imajo pred prazniki, ko komaj zmorejo napolniti dovolj pekačev, saj dišeča orehova in pehtranova potica nikogar ne pustita ravnodušnega. Čeprav ne priznajo, imajo zagotovo kakšno majhno dobro varovano skrivnost, ki naredi njihovo pecivo tako dobro. Recepte za potico lahko najdete v vsaki kuharski knjigi, toda peka tega kvašenega peciva zahteva veliko znanja, ki ga lahko pridobite le z delom, prav pa pride tudi kakšen nasvet izkušene kuharice oziroma slaščičarke, pa še takrat rezultat ni zanesljiv. Veliko lažje je, če se po »domačo« potico napotite v Maxi in si kupite cel pekač za domov ali pa samo en košček, kot vam tisti dan odgovarja.

Pa dober tek!