Kraljestvo začimb

ZACINITE ŽIVLJENJE

Zelišca in začimbe pričarajo hrani tisti pravi značaj. Bio zelišca in začimbe pa poskrbijo še za vrhunske gurmanske užitke brez slabe vesti.

Če imate doma vrt in vam je uspelo pridelati tudi raznovrstne začimbe na ekološki način, potem se seveda kuhe lotevate s pravo ljubeznijo. Tako za vas kot vse druge ljubitelje zdrave, biološko pridelane hrane tokrat predstavljamo blagovno znamko Sonnentor s svojo ekološko ponudbo zelišc, začomb in čajev.

 

KAKO SE JE ZALČELO

Leta 1985 se je takrat 20-letni Johannes Gutmann odločil, da poskusi uresničiti svojo poslovno idejo: na trgu je želel ponuditi bio zeliščne specialitete kmetov iz svojega ljubljenega Waldviertla pod eno blagovno znamko. Na začetku je k sodelovanju povabil tri kmetije, katerih čaje je Johannes prodajal na lokalnih tržnicah. Za začetek metin čaj, potem se je ponudba širila, prodaja rasla, in leta 1988 je v svojem rojstnem Sprögnitzu pri Zwettlu ustanovil Sonnentor Kräuterhandels GmbH.

 

DANES

S podjetjem pogodbeno sodeluje več kot 150 kmetov. Podružnico ima še na Ceškem (Slunecní brána), medtem ko se na trgu predstavlja z več kot 600 različnimi izdelki, ki so vsi narejeni iz ekološko pridelanih surovin. Ne vsebujejo umetnih arom, barvil in konzervansov, skladno s strogimi merili EU za bio pridelavo in predelavo. 60 odstotkov bio sestavin za Sonnentorjeve izdelke pridelajo avstrijski kmetje, 25 pa jih izhaja iz projektov na Češkem, v Romuniji in Albaniji. Bio sestavine, kot so čili, cimet in poper, pa prihajajo z razlicnih koncev sveta, iz projektov pravične trgovine. Sonnentor večino teh izdelkov proda v Avstriji, Švici, na Ceškem, v Nemciji in Sloveniji. Vedno pogosteje pa specialitete iz Waldviertla potujejo v Kanado, na Japonsko, Bali, v Avstralijo in na Novo Zelandijo. Jedro ponudbe danes tvorijo zeliščni, zeliščno-sadni in začimbni čaji, kava in, seveda, začimbe. Orientalske, mehiške, sredozemske … Prepletajo se med sabo, prepletajo se z zelišci, tudi s cvetjem … Tako spretno kot zelišca, začimbe in cvetje, Johannes Gutmann prepleta tudi preteklost in sedanjost: ročno delo, tradicijo, ekonomijo in ekologijo.

a 39c95b40 zac8imba20cimet20cejlonski2c20bio