Kaj daje pivu okus.

Na splošno je pivo mešanica vode, ekstrak­ta žit, hmelja, ogljikovega dioksida in alkohola. A to še zdaleč ni vse. Pivo je postalo cenjeno in pri­znano živilo. Piva so zelo različna in poznavalci točno vedo, katero se postreže ob kateri priložnosti in h kateri jedi. Že voda daje posameznim vrstam priznanih piv določene lastnosti, kaj šele različne vrste sladu in hmelja ter skrbno varovani postop­ki varjenja. Pivo ločimo po svetlo­sti, alkoholni stopnji oziroma moči in tem, kakšne kvasovke so bile uporabljene. Značilni okus daje pivu žitni slad, ki vpliva na barvo in okus piva ter občutek v ustih pivca. Pivo je zaradi sladu nekoliko sladko, vendar lahko, odvisno od uporabljenega žita, pridobi tudi temnejše in težje tone. Takšna piva odlikujejo bogati okusi, kot sta okusa karamele in espresa. Okus po hmelju s svojo grenkobo urav­nava okus po sladu. Okus hmelja je sicer odvisen od tega, kje uspeva, večino vrst pa zaznamuje sadni, zeliščni ali citrusni okus. Piva z močnim okusom po hmelju so na­rejena iz hmelja, ki dlje časa odleži v sodih. Še zlasti za vrsto piva IPA (Indian Pale Ale) velja, da so hmelj v sodih puščali dlje, saj so ga vozili iz Indije v Anglijo.