Avokado je vir zdravja

Pravijo, da je avokado sadje in ne zelenjava. Pripisujejo mu zvrhano mero koristnih lastnosti. V njem se skriva več kot 20 esencialnih hranil, tudi vitamini, baker, železo, kalij in magnezij. Bogat je tudi s prehranskimi vlakninami in beljakovinami ter obilico mononenasičenih maščob.
 

Avokado so z druge strani Atlantika v naše kraje prvi prinesli španski osvajalci, danes pa večino sadežev pridelajo na Antilih, v ZDA, Izraelu, Dominikanski republiki in nekaterih afriških državah.

avokado

Za avokado je značilno, da z drevesa odpade še preden je zrel. Dozori naknadno, zrel sadež pa prepoznamo tudi po kremno rumeno zeleni barvi mesa in tem, da je na otip mehak. Zunanja lupina je, odvisno od sorte, bolj ali manj temno zelena. Avokado pred nakupom potipamo. Če je trd, mora dozoreti, najhitreje kar če ga zavijemo v papirnato vrečko. Pri lupljenju avokada upoštevajmo, da je veliko koristnih sestavin in antioksidantov tik pod lupino. Avokado prerežemo z nožem, polovici zavrtimo vsako v svojo smer, ju ločimo in odstranimo seme. Sredico pa si privoščimo z žlico ali nožem, če je še trda.


V kulinariki je avokado zelo uporaben. V solatah, namazih, kot sestavina sladic, smutijev, napitkov, kot priloga jedem in še marsikaj.