Ali veste, kateri je pravi grški jogurt?

Zaradi velike priljubljenosti grškega jogurta je tudi ponudba tako imenovanih grških jogurtov izredno pestra. Pa so res vsi jogurti pravi grški jogurti?

GRŠKI JOGURT

Kakšna je razlika med pristnim grškim jogurtom, običajnim jogurtom in jogurtom po grško? Razlika je v poreklu, načinu pridelave in sestavi. Grški jogurt je narejen v Grčiji. Zaradi tradicionalne metode odcejanja ima bogato kremno teksturo in izrazit okus. Kar štirje lončki mleka so potrebni za izdelavo enega lončka grškega jogurta. Zato je tak jogurt izredno bogat z beljakovinami in ima nižjo vsebnost ogljikovih hidratov, saj se ti med procesom odcejanja izgubijo. Pravi grški jogurt je narejen le iz mleka in živih aktivnih kultur. Vse več proizvajalcev izven Grcije želi posnemati bogato kremasto teksturo grškega jogurta, vendar so taki jogurti zaradi drugačnega in velikokrat cenejšega načina proizvodnje po navadi zgošceni z dodatki, kot so smetana, želatina, škrob, mleko v prahu… Včasih je veljalo, da je grški jogurt iz ovčjega mleka, zdaj delajo grški jogurt večinoma iz kravjega. Grški jogurt je tradicionalno precejen skozi krpo ali gazo; tako mu odstranijo precejšen del sirotke, jogurt, ki ostane, pa je veliko bolj gost in kremast. Na ta način odcejeni jogurt ima daljši rok trajanja, kar je verjetno tudi razlog, zakaj se je prijel v toplih sredozemskih državah. Gosta, kremna tekstura grškega jogurta je torej posledica tradicionalnega postopka odcejanja sirotke.

GRŠKI JOGURT TOTAL, Fage

total

 

Jogurt Total je pripravljen brez dodanega sladkorja (z izjemo naravno prisotnega mlecnega sladkorja) in brez aditivov. Narejen je le iz mleka in živih aktivnih kultur (L. Bulgaricus, S. Thermophilus, L. cidophilus, Bifidus, L. Casei). Pripravljen je v Grčiji po tradicionalnem, a tehnološko dovršenem postopku odcejanja, ki jogurtu Total daje bogato, kremasto teksturo in izrazit okus. Zato je Total drugacen od vseh preostalih. Odlikujeta ga višji odstotek naravno prisotnih beljakovin (od 9 do 10,3 g na 100 g) ter svojevrstna žametna in kremna tekstura. Med grškimi jogurti Total lahko izbirate jogurte z vsebnostjo mašcobe 0 %, 2 % in 4 %.