Ali veste? iz kje izhaja ime pršut?

V osnovi je pršut s soljo konzervirano svinjsko stegno, sušeno na zraku.Čas sušenja je minimalno eno leto, pogosto pa najboljši pršuti zorijo tudi24 mesecev ali več.

Ime pršut izhaja iz Italije – it. prosciutto, kar v prevodu pomeni šunka. V različnih oblikah ga poznajo praktično po celem svetu, v Evropi pa je najbolj razširjena pridelava v mediteranskem delu. V Sloveniji so najbolj poznani pršuti z območja Krasa, Goriškega in Vipave, tradicionalno pa ga sušijo še v Brdih, Istri in Brkinih. V Maxijevi delikatesi boste poleg slovenskih pršutov lahko izbirali med najboljšimi španskimi in italijanskimi. Iz Italije prihaja furlanski pršut iz kraja San Daniele in seveda najbolj poznan iz Parme, kjer na leto predelajo kar 10 milijonov stegen. Pršut San Daniele je bolj rožnate barve in po okusu nežnejši, medtem ko je pršut iz Parme bolj podoben našim in ima močnejši okus .Ste vedeli, da je Španija največji pridelovalec pršutov? Najbolj prodajan pršut je španski Serano. Značilnost tega pršuta je, da je pikantnejšega okusa zaradi špeha, ki je rahlo rumenkaste barve. Najboljši pa je seveda iberski pršut, imenovan tudi Pata Negra (črni pujs), ki velja za gastronomsko odličnost in ima med poznavalci posebno mesto. Pršut se proizvaja iz posebne pasme črnega iberskega prašiča, ki živi v posebnih razmerah na prostem in se večinoma prehranjuje z želodom, kar da pršutu poseben okus. Po najmanj 24 mesecih sušenja in zorenja v pršutarni je pripravljen za vrhunska kulinarična doživetja

ham 769624 1920