Ali poznate vrste riža?

Riž je cenjeno živilo, ki kotira visoko tako v izbrani kulinariki kot tudi v dietni prehrani.

Riž je lahko prebavljiv in ne povzroča alergij. Ker tako dobro vpija vodo, je dober nosilec okusov, vonjav in barv. Vse vrste riža izvirajo iz trav Oryza sativa in Oryza glaberrima. Domovina te enoletne rastline, ki lahko zrase tudi do dveh metrov, sta Azija in del Afrike. V Maxiju lahko kupite okrog 70 vrst riža različnih proizvajalcev. Na policah jih najdete tako rekoč z vsega sveta. V ponudbi so okroglozrnati, dolgozrnati, divji in
črni riž. Našli boste tudi riž, pridelan na ekološki način, riž za izdelovanje sušija, sladic, čokolade … Ob pestri ponudbi eksotičnega riža vas razvajamo tudi s številnimi nam bolj poznanimi riži iz sosednjih pokrajin, predvsem iz Italije, kot so parboiled, arborio, vialone nano, baldo in kralj med riži, carnaroli. Carnaroli je doma v Padski nižini, v deželi Piemonte na severozahodu Italije. Zaradi izjemnih lastnosti ga uporabljamo zlasti za pripravo rižot, saj so zanj značilni dolga zrna, čvrstost po kuhanju in kremna tekstura. Integralni parboiled riž se zaradi posebnega postopka toplotne obdelave od klasičnega rjavega razlikuje po tem, da ima za polovico krajši čas kuhanja. Odličen je za pripravo glavnih jedi, prilog in solat. Arborio riž je najbolj priljubljen za pripravo rižot, saj vsebuje precej škroba, ki se sprošča med kuhanjem in poskrbi za kremasto teksturo jedi. Zrna se med seboj ne zlepijo, a odlično vpijejo vse arome in okuse med pripravo jedi. Za priloge priporočamo uporabo dolgozrnatega riža; okroglozrnati namreč velikokrat postane sluzast in se razkuha. Vse vrste riža začnemo kuhati pri nizki temperaturi, da zrna počasi nabrekajo in so zato boljšega okusa.

rice 960627 1920