Ali poznate sir Peccorino

Skoraj nemogoče je najti Italijana, ki ne pozna imena Peccorino. Tudi med poznavalci sirov ne boste našli nikogar, ki bi ga zanemaril. Največkrat nadomesti klasičen parmezan. Izvrsten pa je tudi kot samostojna priloga, ob kozarcu rdečega vina. Zaradi intenzivnosti okusa je odličen, kadar ga nalomimo na kocke in ga rahlo pokapljamo z izbranim oljčnim oljem.
Domovina sira Peccorino je v Apeninih med Monte Vulturo in visokogorjem Muro Lucano. Ta predel Italije je poznan kot vulkansko področje, posejano z bogatimi pašniki, na katerih se pasejo ovce. Prehranjujejo se predvsem z ljulko, deteljo, bilnico, divjim ovsom, timijanom in divjim janežem, pijejo pa le naravno vodo, obogateno z mineralnimi snovmi, ki priteče s pobočij Monte Vulture.
KAJ MORATE VEDETI O SIRU PECCORINO?
Uvrščajo ga med trde sire, pridelane iz ovčjega mleka, iz ene ali največ dveh molž. Njegova površina je premazana z ekstra deviškim olivnim oljem in vinskim kisom. Njegova značilnost je valjasta oblika ter to, da je le na pol kuhan. Starost sira boste ugotovili glede na njegovo barvo – čim bolj je bel, mlajši je; oziroma čim bolj je rumen, daljše je bilo njegovo zorenje, njegov okus pa bo močnejši in intenzivnejši. Kot zanimivost izpostavljajo njegovo zorenje, ki se odvija le v naravnih apnenčastih jamah, kjer je stalna temperatura od 12 do 14 stopinj Celzija.