Ali ste vedeli?

  • Ali poznate bulgur?

    Bulgur

    Maxi
  • Ali poznate bučo hokaido

    Maxi
  • Ali veste iz kje izvira kaki?

    persimmon 1914127 1920

    Maxi
  • Ali poznate agar agar?

    135577091 56a371b13df78cf7727d66d5

    Maxi
  • Ali veste, iz kj izvira catering?

    serrano ham 1249009

    Maxi
  • Za kaj se uporablja divi kostanj.

    chestnut 1710748 1920

    Maxi
  • Mesnine Portalupi

    salami 2124233 1920

    Maxi
  • Ali veste? Kako pospešiti zorenje avokada

    avocado 933060 1920

    Maxi
  • Ali poznate japonsko kuhinjo?

    sushi 491425 1920

    Maxi
  • sladka presna razvada

    cakepops 2354188 1920

    Maxi
  • Izdelki Vila Natura

    Maxi
  • Maxijev kruh

    baguette 1144979 1280

    Maxi
  • Vsak dan sveži napitki

    orange juice 1921548 1920

    Maxi
  • Eko peka

    clay 2301598 1920

    Maxi
  • Ko zadiši po kavi

    a cup of coffee 399478 1920

    Maxi
  • Ali poznate, napitke s konopljo?

    foliage 1157792 640

    Maxi
  • Pravična trgovina

    2000px FairTrade Logo.svg

    Maxi
  • Kaj daje pivu okus.

    beer 2288121 1920

    Maxi
  • Poznate Maxijevo toploteko?

    toploteka

    Maxi
  • Meso je sestavni del uravnotežene prehrane

    abstract 1239137 1920

    Maxi
  • Ali veste kje rastejo arašidi?

    nuts 1736520 1920

    Maxi
  • Veste kako ločiti čemaž od šmarnice?

    leaves 1025069 1920

    Maxi
  • Maxijeva domača potica

    potica

    Maxi
  • Kako pripraviti pogrinjek

    elegant tableware 1431790 1920

    Pogrinjanje mize je preplet praktične razporeditve jedilnega pribora, krožnikov in kozarcev, da jih lahko jedec kar najlažje in samoumevno pravilno uporablja. Pogrinjek pa je tudi umetnost.

    Maxi
  • Ali poznate? vrstni med

    honey 823614 1920

    Maxi
  • Ali veste? iz kje izhaja ime pršut?

    ham 769624 1920

    V osnovi je pršut s soljo konzervirano svinjsko stegno, sušeno na zraku.Čas sušenja je minimalno eno leto, pogosto pa najboljši pršuti zorijo tudi24 mesecev ali več.

    Maxi
  • Ali poznate, testenine Rustichella d'abruzzo

    pasta 1181189 1920

    Ko vas na krožniku pričakajo vrhunske italijanske testenine.

    Maxi
  • Ali veste katero vodo izbrati?

    bottles 60479 1920

    Še dobri dve desetletji nazaj je izvir vode za potrebe našega vsakdana predstavljala le kuhinjska pipa. Danes to tekočino brez barve, vonja in okusa poznamo tudi s prodajnih polic. Polnjena v plastenkah in steklenicah je postala del našega življenja, čeravno smo se ob njenem prihodu na trg čudili ter smejali, češ, kdo bo vodo sploh kupoval.

    Maxi
  • Poznate vrste testenin

    pasta 527286 1920

    Ko nam primanjkuje časa, so prava rešitev sveže testenine s pripravljenimi polivkami. Obrok bo okusen in predvsem hitro pripravljen.

    Maxi
  • Zgodovina mortadela Bologna

    Bologna Mortadella 6

    O izvoru imena mortadela se še vedno razpravlja, vsi pa menijo, da poimenovanje sega v čase rimskega imperija. Nekateri pri razlagi imena izhajajo iz latinske besede mortarium, s katero je poimenovano orodje, ki so ga mesarji uporabljali za mletje (drobljenje) svinjine. Drugi menijo, da izhaja iz besede mortarum oziroma farcimen myrtatum, ki je označevala kuhane klobase, začinjene z jagodami mirte. Italijanski izraz za mirto je namreč – mortella.

    Maxi
  • Oves superžito

    breads 1417868 1920

    To staro žito danes uvrščajo v skupino superživil, ki vsebujejo za človeško prehrano pomembna hranila.

    Maxi
  • Poznate, aronijo?

    aronia 227955 1280

    Aronija (Aronia Melanocarpa), imenovana tudi sibirska borovnica, izvira iz Severne Amerike. Kasneje so jo zaradi njene trdoživosti in odpornosti na nizke temperature prenesli v Sibirijo in severne predele vzhodne Evrope.

    Maxi
  • Ali poznate vrste riža?

    rice 1600219 1920

    Riž je cenjeno živilo, ki kotira visoko tako v izbrani kulinariki kot tudi v dietni prehrani.

    Maxi
  • Tofu

    tofu 1478696 1920

    Drugo ime za tofu je sojin sir. S tem je povezan njegov nastanek, saj se ga izdeluje iz sesirjenega sojinega napitka.

     

    Maxi
  • Čia semena

    spoon 1112987 1920

    Oljna kadulja (Salvia hispanica) ali chia oziroma čia je doma v Mehiki. Gojili so jo že Azteki, danes se v državah Srednje Amerike redno uporablja v prehrani.

    Maxi
  • Ali veste, kateri je pravi grški jogurt?

    Fage packages

    Zaradi velike priljubljenosti grškega jogurta je tudi ponudba tako imenovanih grških jogurtov izredno pestra. Pa so res vsi jogurti pravi grški jogurti?

    Maxi
  • Ribe, vir zdravja

    image4144

    Ribe so zdravo, lahko prebavljivo živilo, ki poleg beljakovin vsebuje še nenasičene maščobne kisline (omega-3), vitamina A in D ter minerale.

    Maxi
  • Kako uporabimo ghee?

    620 ghee maslo 1

    Ghee je prečiščeno maslo. Maslo poleg maščobe vsebuje še druge sestavine, vodo, kazein, laktozo. Prečiščeno maslo ima nekatere prednosti. Praviloma ima daljši rok trajanja in uporabljamo ga lahko pri višjih temperaturah. Je zelo uporabno pri kuhanju, peki, cvrtju, v namazih, kremah, seveda pa ga uživamo tudi podobno kot maslo, hladnega.

    Maxi
  • Ingver je vsestransko uporaben

    620 ingver

    Zelo koristna rastlina in začimba je med prvimi, ki jih je človek spoznal. Ingver uporabljamo svež ali posušenega oziroma zmletega, kupimo pa lahko tudi ingverjeve bonbone.

     

    Maxi
  • Smoothie, sadje in zelenjava v kozarcu

    ResizedImage600339 smoothie

    Saj vemo, da je uživanje sadja in zelenjave lahko koristno za naše zdravje in počutje, kajne? Seveda pa se hitro znajdemo pred izzivom različnih okusov. Mojca bi jabolko, Jure kivi ter špinačo, mladina pa nekaj čisto tretjega. Včasih želimo preprosto združiti pestre sestavine v en sam napitek in tako v eni potezi zaužiti vse.

     

    Maxi
  • Začimbe hranite na temnem

    zacimbe 620

    Začimbe so začimbe, le če opravijo svoje in ohranijo aromo in vonj. Mnogi kuharji jih hranijo v temnem, hladnem prostoru. Verjetno najslabše mesto je tik nad kuhalno površino.

    Maxi
  • Sezona špargljev

    appetite 2039 960 720

    Šparglji so sezonska zelenjava, pri nas začno poganjati v prvi polovici aprila, sezona pa pri nas traja vse do junija. Poznamo več vrst špargljev oziroma belušev, lahko so zeleni ali beli, odvisno od načina gojenja.

    Maxi
  • Avokado je vir zdravja

    avocado 1287100 960 720

    Pravijo, da je avokado sadje in ne zelenjava. Pripisujejo mu zvrhano mero koristnih lastnosti. V njem se skriva več kot 20 esencialnih hranil, tudi vitamini, baker, železo, kalij in magnezij. Bogat je tudi s prehranskimi vlakninami in beljakovinami ter obilico mononenasičenih maščob.

     

    Maxi
  • Kako kuhamo testenine?

    620 testenine barilla

    Kuhanje je zelo enostavno. Pomembna je količina vode in čas kuhanja. Ta je naveden na embalaži.

    Maxi
  • Siciljanski Monsù sladoled

    dessert mu2

    Pravijo, da je za dober sladoled vredno iti k zahodnim sosedom. Zato se ne gre čuditi različnim legendam, ki pripovedujejo, da so si to mrzlo poslastico izmislili ravno Italijani.

    Maxi
  • Osvežite svoj hladilnik

    620 led hladilnik

    Neprijetne vonjave v hladilniku? Poleg rednega čiščenja notranjosti se izziva lotite tudi s pomočjo naravnih pripomočkov.

     

    Maxi
  • Oranžna vina

    oranzno vino

    Zgodovina vina sega tisočletja v preteklost in je močno povezana z razvojem poljedelstva in zahodne civilizacije. Najstarejši dokazi o udomačitvi vinske trte in pridelavi (oranžnega) vina izvirajo iz današnje Gruzije, segajo pa več kot šest tisoč let nazaj p. n. š.. O tem pričajo glineni vrči za vino, v katerih so sledovi starodavnega grozdja.

    Maxi
  • Istrski dragulj

    truffle 203031 1920

    Zanimivo je, da surovine, ki jih človeštvo že od nekdaj najbolj ceni in malikuje, ne prihajajo s površja zemlje, temveč iz njenih globin. Morda se ves čar skriva prav v tem, da je pot, ki vodi do njih, vse prej kot preprosta .Tudi eni izmed največjih gastronomskih draguljev, tartufi, se skrivajo v zemeljski skorji.

    Maxi
  • katero peneče vino izbrati?

    champagne 762697 1920

    Če ste domoljub, boste morda segli po slovenskem penečem se vinu, ki mu rečemo penina. Šampanjec je samo iz francoske Šampanje, cava je špansko peneče se vino, sekt je nemško in spumante italijansko.

    Maxi
  • Kraljestvo začimb

    a 39c95b40 zac8imba20cimet20cejlonski2c20bio

    Maxi
  • Ali poznate sir Peccorino

    PECCORINO

    Maxi
  • Zakaj je dobro jesti lososa

    abstract 1238248 1920

    Če neutrudno bežite pred maščobami in jeste zgolj najbolj puste kose mesa in rib, se zdaj končno ustavite in si vsaj enkrat na teden brez kančka slabe vesti privoščite lososa. Za vsak grižljaj te mastne ribe vam ne bodo hvaležne le brbončice, ampak celo telo.

    Maxi